De kleine maar stabiele kern die zich in Nederland schuldig maakt aan illegaal FM gebruik neemt steeds verdergaande maatregelen om ontmanteling van hun illegale zendapparatuur te vertragen of te voorkomen. Ze plaatsen apparatuur in gebarricadeerde zeecontainers, plaatsen asbestplaten rondom zendapparatuur of hangen brandstofvaten in antenneconstructies. Ook worden sites van mobiele netwerkoperators vernield en tapt men stroom af. Ook wordt zendapparatuur in hoogspanningsmasten geplaatst. Met alle gevaren van dien. Milieuschade, vernieling, diefstal en bedreiging zijn helaas geen uitzondering. Dat kost de samenleving veel geld. Dergelijk crimineel gedrag kan plaatselijk zelfs leiden tot uitval van mobiele netwerken, het C2000-netwerk en tot een verminderde bereikbaarheid van 112.
Ontmanteling van onbemande zenders vraagt om een multidisciplinaire aanpak, waar politie, gemeente, Agentschap Telecom en netwerkoperators/sitebeheerders in samenwerken.

Evenementenvergunningen

De trend zet zich voort: ook in 2016 steeg het aantal evenementenvergunningen. Het blijkt een aantrekkelijk legaal alternatief voor illegale uitzendingen in de FM-omroepband. Het agentschap constateert tegelijkertijd dat de naleving van de voorwaarden die aan deze vergunningen zijn verbonden sterk voor verbetering vatbaar is.
De sterke groei van het aantal evenementenvergunningen leidt er toe dat het steeds moeilijker wordt om aan alle aanvragen te voldoen. Een aanvrager van een frequentie voor een evenement moet zich houden aan zijn vergunning. . Helaas blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Een te hoog vermogen of een hogere antenne dan toegestaan, kan storing veroorzaken op andere toepassingen.

AM Low power beleid

Vanaf mei 2016 is het mogelijk om een vergunning voor AM zenders met klein vermogen (1 of 100 Watt) aan te vragen. Hier is veel vraag naar. Inmiddels heeft dit geleid tot meer dan 100 aanvragen, waarvan er zo’n 60 verleend zijn. In 32 gevallen gaat het om AM-zenders van 1 Watt.

Note van de redactie .

Het AT maakt zich zelf ook schuldig aan “Millieuschade en vernielingen ”
Een boom word bruutweg omgezaagd als men er niet bij kan met de ladder en zenders worden gesloopt en voor grofvuil achter gelaten .
De pot verwijt de ketel ……..